wtorek, 19 kwietnia 2011

KAKAOWE BABECZKI ŚMIETANKOWE



Babeczki śmietankowe są jednym z tych wypieków, które nieodłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem. Niedawno natknęłam się na ten zapomniany przeze mnie przysmak w pewnym małym sklepiku. Już, już miałam nabyć jedną sztukę, kiedy pomyślałam sobie, że nigdy nie piekłam takich babeczek w domu i najwyższa pora to zmienić. W trakcie pomyślałam też, że warto odejść od klasyki i dodać coś od siebie. Tak powstały ciemne babeczki o jasnym wnętrzu.


Składniki:

200g mąki
4 łyżki kakao
100g cukru
140g masła
2 żółtka
opakowanie budyniu śmietankowego
400ml mleka

Wykonanie:

Budyń przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka potrzebną do jego przygotowania. Wystudzić. Z pozostałych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na minimum 0,5 godziny. Schłodzonym ciastem wykładać foremki na babeczki, napełniać budyniem i przykrywać resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 0,5 godziny.

3 komentarze:

  1. jak ja bym chciała teraz zjeść taką babeczkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, pyszności:) Wesołych świąt Ci życzę:)

    OdpowiedzUsuń