wtorek, 12 kwietnia 2011
MINI CAKE POMARAŃCZOWY
Inspirowane przepisem Magdy Gessler. Mocno pomarańczowe.
Składniki:
300g mąki
125g drobnego cukru trzcinowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
110g masła
2 jajka
200ml jogurtu naturalnego
skórka starta z połowy pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
Wykonanie:
W jednym naczyniu umieścić suche składniki, w innym wymieszać stopione i przestudzone masło z jogurtem i jajkami oraz skórką i sokiem z pomarańczy. Połączyć w całość, nie mieszając jednak zbyt długo, aby ciasteczka nie były zbyt twarde. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
właśnie pije kawkę-poproszę jedno ciacho:)
OdpowiedzUsuńnie robiłam nic Magdy Gessler, a Ty z nią szalejesz :)) uwielbiam aromat skórki pomarańczowej <3 uściski!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś takie by mi się przydało
OdpowiedzUsuńKolorowo w kuchni, częstuj się nawet dwoma.
OdpowiedzUsuńKasiu, szaleję to za duzo powiedziane. Po prostu mam jej książkę i testuję przepisy, które wydają mi się interesujące.
Kulinarne-smaki, częstuj się także.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za komentarze.
ależ ono musi pysznie pachnieć podczas pieczenia!
OdpowiedzUsuńFajne takie mini :) Podoba mi się. A pomarańcze w cieście zawsze są mile widziane:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie:D
OdpowiedzUsuń