wtorek, 12 kwietnia 2011

MINI CAKE POMARAŃCZOWY



Inspirowane przepisem Magdy Gessler. Mocno pomarańczowe.

Składniki:

300g mąki
125g drobnego cukru trzcinowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
110g masła
2 jajka
200ml jogurtu naturalnego
skórka starta z połowy pomarańczy
sok z połowy pomarańczy

Wykonanie:

W jednym naczyniu umieścić suche składniki, w innym wymieszać stopione i przestudzone masło z jogurtem i jajkami oraz skórką i sokiem z pomarańczy. Połączyć w całość, nie mieszając jednak zbyt długo, aby ciasteczka nie były zbyt twarde. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10 minut.

7 komentarzy:

  1. właśnie pije kawkę-poproszę jedno ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie robiłam nic Magdy Gessler, a Ty z nią szalejesz :)) uwielbiam aromat skórki pomarańczowej <3 uściski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie dziś takie by mi się przydało

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorowo w kuchni, częstuj się nawet dwoma.
    Kasiu, szaleję to za duzo powiedziane. Po prostu mam jej książkę i testuję przepisy, które wydają mi się interesujące.
    Kulinarne-smaki, częstuj się także.
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ ono musi pysznie pachnieć podczas pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne takie mini :) Podoba mi się. A pomarańcze w cieście zawsze są mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń