wtorek, 5 kwietnia 2011

TAGLIATELLE Z MASŁEM CZOSNKOWO-PIETRUSZKOWYM


Tagliatelle to mój ulubiony rodzaj makaronu. Niby skład ma ten sam co penne, spaghetti, fusilli i inne, a jednak smakuje jakoś tak ... smaczniej. W towarzystwie masła czosnkowo-pietruszkowego jest jeszcze lepszy, przynajmniej dla mnie.

Składniki:

250g makaronu tagliatelle
1/3 kostki masła
2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
150g boczku w plasterkach (użyłam duńskiego parzonego)
75g sera typu parmezan (użyłam litewskiego dziugasa)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Do miękkiego masła przecisnąć czosnek, dodać drobno posiekaną pietruszkę i odrobinę soli. Tak przygotowane masło włożyć do lodówki, aby stwardniało. Boczek pokroić na kawałeczki i podsmażać na patelni, aż będzie chrupiący. Ser zetrzeć na tarce. Makaron odcedzić i włożyć szybko powrotem do garnka, w którym się gotował, dodać masło ziołowe i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści i obklei tagliatelle. Wykładać na talerz i posypywać boczkiem i serem.

9 komentarzy:

  1. Jak ja lubię takie chrupkie kawałki boczku w potrawach! :)) Masz rację, tagliatelle smakuje zawsze jakoś lepiej. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci! Tez lubie tagliatelle, a juz z maselkiem to w ogole.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam takiego makaronu.
    Danie wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam makaron z masłem, z czosnkowo-pietruszkowym to dopiero musi być obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  5. proste, smaczne i ekspresowe - lubię takie dania:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się! W końcu to ja uwielbiam wszystko co makaronowe i kluskowe.. ehh zjadłabym sobie ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. ten boczuś wygląda jak kokardeczki :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie proste, takie mega pyszne (poza pietruszką, której nie znoszę)

    OdpowiedzUsuń