środa, 18 maja 2011
JAK PIZZA
Nigella nazywa ten placek w swojej książce "Kuchnia" pizzą na miękkim spodzie. Natomiast ja nie nazwałabym tego pizzą, ponieważ w smaku wcale jej nie przypomina, co nie znaczy, że nie jest smaczne. Otóż jest. Polecam.
Składniki:
100g mąki pszennej
1 jajko
250ml mleka
100g startego sera (ukryłam cheddar)
sól do smaku
50g salami lub chorizo
Wykonanie:
Natłuścić formę do zapiekania. Nigella proponuje masło, ja użyłam oliwy. Ubić jajko z mąką, solą i mlekiem na gładkie ciasto. Wsypać połowę utartego sera do ciasta. Wymieszać. Przelać ciasto do formy. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220C. Po tym czasie wyjąć z pieca, posypać reszta sera, położyć salami lub chorizo. Zapiekać jeszcze 3 minuty. Ja podawałam z rukolą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robilam! Przeboj u dzieci. A na dodatek szybko, latwo i przyjemnie, czyli to, czego trzeba po powrocie ze szkoly! :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny jest! i można fajnie kombinować z dodatkami :)
OdpowiedzUsuńteż mam zamiar wykorzystać ten przepis z książki Nigelli:) rozumiem, że warto, bo wygląda super:)
OdpowiedzUsuńProsty obiad. Musi być smaczny!
OdpowiedzUsuńciekawie sie zapowiada, fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńzajebisty !
OdpowiedzUsuń