środa, 18 maja 2011

JAK PIZZA



Nigella nazywa ten placek w swojej książce "Kuchnia" pizzą na miękkim spodzie. Natomiast ja nie nazwałabym tego pizzą, ponieważ w smaku wcale jej nie przypomina, co nie znaczy, że nie jest smaczne. Otóż jest. Polecam.

Składniki:

100g mąki pszennej
1 jajko
250ml mleka
100g startego sera (ukryłam cheddar)
sól do smaku
50g salami lub chorizo

Wykonanie:

Natłuścić formę do zapiekania. Nigella proponuje masło, ja użyłam oliwy. Ubić jajko z mąką, solą i mlekiem na gładkie ciasto. Wsypać połowę utartego sera do ciasta. Wymieszać. Przelać ciasto do formy. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220C. Po tym czasie wyjąć z pieca, posypać reszta sera, położyć salami lub chorizo. Zapiekać jeszcze 3 minuty. Ja podawałam z rukolą.

6 komentarzy:

  1. Robilam! Przeboj u dzieci. A na dodatek szybko, latwo i przyjemnie, czyli to, czego trzeba po powrocie ze szkoly! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjny jest! i można fajnie kombinować z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też mam zamiar wykorzystać ten przepis z książki Nigelli:) rozumiem, że warto, bo wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty obiad. Musi być smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawie sie zapowiada, fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń