piątek, 20 maja 2011
RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM
Wszędzie króluje rabarbar, więc i ja nie mogłam pozostać obojętna wobec jego walorów. Zwłaszcza, że jest z nami tak krótko :(
Składniki:
4 łodygi rabarbaru
1 szklanka mąki żytniej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka kardamonu
80g masła
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki maślanki
płatki owsiane i brązowy cukier
Wykonanie:
Rabarbar umyć i pokroić. Wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kardamon i sól przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać rabarbar, cukier, jajka ubite z maślanką i wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Wierzch obficie posypać płatkami owsianymi i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajne- takie w zdrowszej wersji:)
OdpowiedzUsuńcoś mi się wydaje, ze niebawem rabarbar znów u mnie zagości:D
Podoba mi się ten przepis - ciasto zdrowe i pożywne, ładnie wypieczone. Mój rabarbar niestety musi odrosnąć, bo zostały same młode pędy, ale mam nadzieję, że uda mi się jeszcze skorzystać w tym roku.
OdpowiedzUsuńwygląda baaardzo dobrze, zjadłoby się takie:)
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo, więc od razu poproszę 2 kawałki:)
OdpowiedzUsuńPożywne to ciasto i pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńOo, u mnie też razowy rabarbar :D Telepatia?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję wszystkim za komentarze i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńArven, to samo pomyślałam, jak zobaczyłam Twój zdrowy chlebek :)
Prezentuje się mega apetycznie. Lubię takie razowe wypieki.
OdpowiedzUsuńu mnie też był wczoraj rabarbar, i już żałuje że tak mało go kupiłam. ciasto wygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuńfajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńmmm razowe i na dodatek z rabarbarem! zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńswietne ciasto:)
OdpowiedzUsuń