piątek, 20 maja 2011

RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM


Wszędzie króluje rabarbar, więc i ja nie mogłam pozostać obojętna wobec jego walorów. Zwłaszcza, że jest z nami tak krótko :(


Składniki:

4 łodygi rabarbaru
1 szklanka mąki żytniej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka kardamonu
80g masła
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki maślanki
płatki owsiane i brązowy cukier

Wykonanie:

Rabarbar umyć i pokroić. Wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kardamon i sól przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać rabarbar, cukier, jajka ubite z maślanką i wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Wierzch obficie posypać płatkami owsianymi i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45 minut.

12 komentarzy:

  1. fajne- takie w zdrowszej wersji:)
    coś mi się wydaje, ze niebawem rabarbar znów u mnie zagości:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis - ciasto zdrowe i pożywne, ładnie wypieczone. Mój rabarbar niestety musi odrosnąć, bo zostały same młode pędy, ale mam nadzieję, że uda mi się jeszcze skorzystać w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda baaardzo dobrze, zjadłoby się takie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie i zdrowo, więc od razu poproszę 2 kawałki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pożywne to ciasto i pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo, u mnie też razowy rabarbar :D Telepatia?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję wszystkim za komentarze i pozdrawiam.
    Arven, to samo pomyślałam, jak zobaczyłam Twój zdrowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się mega apetycznie. Lubię takie razowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie też był wczoraj rabarbar, i już żałuje że tak mało go kupiłam. ciasto wygląda obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm razowe i na dodatek z rabarbarem! zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń