poniedziałek, 27 czerwca 2011

CIASTKA SEZAMOWE



Szybkie ciasteczka, bez mąki i jajek, czyli w sam raz dla bezglutenowców i uczulonych na jajka. Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy".

Składniki:

1 szklanka ziaren sezamu
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 kostki miękkiego masła

Wykonanie:

Sezam i i cukier rozdrobnić w młynku do kawy. Wymieszać z mlekiem w proszku i masłem. Z powstałej masy utoczyć wałek. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie nożem odcinać ciasteczka i wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez około 15 minut.

8 komentarzy:

  1. jakie fajne te ciacha. zapisuję w zakładkach;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis, lubię takie sezamowe smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. po ostatnim gotowaniu kurczaka w sezamkowej panierce, szukalam przepisu na cos slodkiego. Dzieki, upieke juz wkrotce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja Mama byłaby nimi zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne! Bardzo lubimy sezamowe ciasteczka (robimy np. z tahiny). A tytuł książki nas zaintrygował :) pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba zaraz zapodam bo po powrocie z wakacji ciągnie mnie do piekarnika i sezamu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. coś dla mnie, uwielbiam sezam
    http://swiat-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń