poniedziałek, 27 czerwca 2011
CIASTKA SEZAMOWE
Szybkie ciasteczka, bez mąki i jajek, czyli w sam raz dla bezglutenowców i uczulonych na jajka. Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy".
Składniki:
1 szklanka ziaren sezamu
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 kostki miękkiego masła
Wykonanie:
Sezam i i cukier rozdrobnić w młynku do kawy. Wymieszać z mlekiem w proszku i masłem. Z powstałej masy utoczyć wałek. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie nożem odcinać ciasteczka i wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez około 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jakie fajne te ciacha. zapisuję w zakładkach;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, lubię takie sezamowe smakołyki:)
OdpowiedzUsuńpo ostatnim gotowaniu kurczaka w sezamkowej panierce, szukalam przepisu na cos slodkiego. Dzieki, upieke juz wkrotce :)
OdpowiedzUsuńmoja Mama byłaby nimi zachwycona :)
OdpowiedzUsuńFajne! Bardzo lubimy sezamowe ciasteczka (robimy np. z tahiny). A tytuł książki nas zaintrygował :) pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńProste i smaczne
OdpowiedzUsuńChyba zaraz zapodam bo po powrocie z wakacji ciągnie mnie do piekarnika i sezamu :)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie, uwielbiam sezam
OdpowiedzUsuńhttp://swiat-kuchni.blogspot.com/