piątek, 1 lipca 2011

SOBA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI


Uwielbiam wszelkie dania z makaronem chińskim, czy też japońskim. Makarony w stylu włoskim też bardzo lubię. Zastanawiając się ostatnio,co jednak wolę, co wybrałabym mogąc wskazać jedno z nich, doszłam do wniosku, że nie umiałabym zdecydować. Jestem po prostu makaronoholikiem!

Składniki:

200g makaronu soba (gryczany)
250g mięsa z piersi kurczaka
200g fasolki szparagowej
150g mini marchewek (użyłam mrożonych)
pęczek dymki
2 łyżki sezamu
ząbek czosnku
sos sojowy

Wykonanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę i fasolkę szparagową podgotować przez kilka minut, tak żeby nadal były jędrne.Mięso z kurczaka i dymkę pokroić. W woku lub na patelni rozgrzać olej. Wrzucić dymkę i chwilę później mięso z kurczaka oraz ziarna sezamu. Podsmażyć. Na koniec dodać warzywa, sos sojowy i przeciśnięty ząbek czosnku. Jeszcze chwilę trzymać na ogniu, po czym zdjąć i wymieszać z makaronem soba.

3 komentarze:

  1. Fajne danie, robimy czasem coś w podobnych klimatach, ale warzywa wrzucamy od razu na patelnię (bez wcześniejszego obgotowania), pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sobę - Twoja wesja bardzo apetyczna!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń