poniedziałek, 1 sierpnia 2011
POWRÓT I DOMOWA SZARLOTKA
Nie ma to jak domowa szarlotka z jabłek usmażonych przez babcię, zwłaszcza po powrocie z wakacji.
Składniki:
500g mąki pszennej
180g masła
¾ szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
Słoik jabłek na szarlotkę (użyłam domowego, od babci)
Wykonanie:
Do mąki wsypać proszek do pieczenia i całość rozetrzeć z masłem. Otrzymaną kruszonkę połączyć z resztą składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części.
Jedną z nich wyłożyć spód dużej, prostokątnej blachy, następnie wyłożyć jabłka ze słoika i całość przykryć pozostałym ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 1 godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ech, granat.... ile ja bym dała aby zerwać sobie takiego z drzewa ;)
OdpowiedzUsuńa szarlotka pierwsza klasa!
cudo :)
OdpowiedzUsuńchociaż szarlotkę trzymam na jesień, kiedy już innych owoców nie będzie, teraz cieszę się jeszcze ostatnimi jagodami i pierwszymi śliwkami :)
witamy ponownie!
OdpowiedzUsuńa szarlotka... wygląda cudnie ;]