niedziela, 19 czerwca 2011
PASTA Z GROSZKOWYM PESTO I SZYNKĄ
Bardzo letni i orzeźwiający makaron. Idealny na szybki obiad w upalny letni dzień. Bardzo aromatyczny. Przepis pochodzi z książki "Summer cooking".
Składniki:
250g makaronu (ja użyłam pełnoziarnistych wstążek)
1 szklanka mrożonego groszku
1 ząbek czosnku
20g uprażonych orzechów piniowych
garść liści bazylii
kilka liści mięty
20g tartego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
40 ml soku z cytryny
100g szynki pokrojonej w drobne kawałki
Wykonanie:
Makaron ugotować wedle wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie wrzucić groszek na wrzącą wodę i gotować 3 - 5 minut. Odcedzić i wystudzić. W blenderze zmiksować wszystkie składniki poza szynką na gładkie puree. Wymieszać odcedzony makaron z pesto i kawałkami szynki. Można dodatkowo posypać parmezanem, wedle uznania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale pyszna zieleń.
OdpowiedzUsuńten groszek i szyneczka - ładnie się komponują kolorystycznie:)
OdpowiedzUsuńLubie groszek i z chęcią wypróbuje to danie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńApetycznie :-) Pozytywnie:-) Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie to wygląda
OdpowiedzUsuńto pesto mnie intryguje...
OdpowiedzUsuńlubie taki makaron:)
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne te kolory...
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńJuż mi smakuje :)
OdpowiedzUsuń