niedziela, 19 czerwca 2011

PASTA Z GROSZKOWYM PESTO I SZYNKĄ


Bardzo letni i orzeźwiający makaron. Idealny na szybki obiad w upalny letni dzień. Bardzo aromatyczny. Przepis pochodzi z książki "Summer cooking".

Składniki:

250g makaronu (ja użyłam pełnoziarnistych wstążek)
1 szklanka mrożonego groszku
1 ząbek czosnku
20g uprażonych orzechów piniowych
garść liści bazylii
kilka liści mięty
20g tartego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
40 ml soku z cytryny
100g szynki pokrojonej w drobne kawałki

Wykonanie:

Makaron ugotować wedle wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie wrzucić groszek na wrzącą wodę i gotować 3 - 5 minut. Odcedzić i wystudzić. W blenderze zmiksować wszystkie składniki poza szynką na gładkie puree. Wymieszać odcedzony makaron z pesto i kawałkami szynki. Można dodatkowo posypać parmezanem, wedle uznania.

10 komentarzy:

  1. ten groszek i szyneczka - ładnie się komponują kolorystycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie groszek i z chęcią wypróbuje to danie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie :-) Pozytywnie:-) Smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie apetyczne te kolory...

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie, musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń