poniedziałek, 24 października 2011

CIASTO RÓŻANO - JABŁKOWE


Od dawna miałam przeczucie, że połączenie jabłek i dzikiej róży będzie dobrze smakować. W spiżarni stał jeszcze samotny słoik rewelacyjnej konfitury różanej, którą nabyłam latem na pewnym stoisku w okolicach Puszczy Białowieskiej. Bardzo polecam to miejsce, także do zakupu różnorakich miodów. Wracajac do ciasta, to muszę nieskromnie powiedzieć, że wyszło bardzo smaczne, przynajmniej dla mnie i jeszcze kilku innych osób ;)

Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki konfitury z płatków dzikiej róży
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
60g roztopionego masła
2 jabłka

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić na małe plasterki. Wymieszać mikserem masło, cukier, konfiturę różaną i jajko. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Wyrpbić ciasto. Podzielić na dwie częsci i jedna z nich wyłożyć dno tortownicy. Następnie ułożyć warstwę jabłek i przykryć warstwą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez okolo 50 minut.

4 komentarze:

  1. mam ślinotok :)
    właśnie szukam przepisu dla mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Różano-jabłkowe aromaty już krążą w moich myślach - cudne ciasto!
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie. Kocham różę i mogłabym ją dodawać do wszystkiego (no prawie). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń