piątek, 28 października 2011

ZUPA KALAFIOROWA Z SOCZEWICĄ W INDYJSKIM STYLU



Zupa kalafiorowa zasze kojarzyła mi się z tradycyjną, polską, domową zupą i taką też do tej pory jadałam - z koperkiem i makaronam. W tej wersji jest pyszna, ale czasami warto spróbować też innej, chociażby dla odmiany. Zachęcam.

Składniki:

pół kalafiora
1 cebula
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
pół litra bulionu
mala puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka kuminu
pół łyżeczki mielonej kolendry

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pokrojoną cebulę. Następnie dodać przyprawy i wymieszac, aby pokryly równomiernie cebulę. Smażyc około 3 minut. Wlać bulion, doprowadzic do wrzenia i włożyć podzielonego na różyczki kalafiora. Gotować, aż kalafior bedzie miąkki pod konec dodając mleko kokosowe. W innym garnku ugotować soczewicę. Zupę potraktować blenderem do uzyskania kremu. Do misek nakładać soczewicę i wlewać krem z kalafiora.

3 komentarze:

  1. Będę musiał ją wypróbować ponieważ bardzo lubię indyjskie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowita moze byc taka odmieniona kalfiorowa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa, baaaardzo!
    ależ mnie zainspirowałaś.


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń