piątek, 28 października 2011
ZUPA KALAFIOROWA Z SOCZEWICĄ W INDYJSKIM STYLU
Zupa kalafiorowa zasze kojarzyła mi się z tradycyjną, polską, domową zupą i taką też do tej pory jadałam - z koperkiem i makaronam. W tej wersji jest pyszna, ale czasami warto spróbować też innej, chociażby dla odmiany. Zachęcam.
Składniki:
pół kalafiora
1 cebula
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
pół litra bulionu
mala puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka kuminu
pół łyżeczki mielonej kolendry
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pokrojoną cebulę. Następnie dodać przyprawy i wymieszac, aby pokryly równomiernie cebulę. Smażyc około 3 minut. Wlać bulion, doprowadzic do wrzenia i włożyć podzielonego na różyczki kalafiora. Gotować, aż kalafior bedzie miąkki pod konec dodając mleko kokosowe. W innym garnku ugotować soczewicę. Zupę potraktować blenderem do uzyskania kremu. Do misek nakładać soczewicę i wlewać krem z kalafiora.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Będę musiał ją wypróbować ponieważ bardzo lubię indyjskie smaki.
OdpowiedzUsuńbardzo smakowita moze byc taka odmieniona kalfiorowa:)
OdpowiedzUsuńciekawa, baaaardzo!
OdpowiedzUsuńależ mnie zainspirowałaś.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com