czwartek, 3 listopada 2011

CROSTINI Z BIAŁĄ FASOLĄ



Wyśmienita propozycja na przystawkę, co nie zmienia faktu, że może stanowić także pożywne i pyszne śniadanie. Tak było u mnie dzisiaj o poranku:)
Przepis pochodzi z książki "Kuchnie świata" wydanej przez National Geographic i dodaje go do zabawy Viva Italia w kategorii antipasti

Składniki:

oliwa z oliwek
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
2 łyżki startej marchewki
2 łyżki startego selera
2 szklanki białej fasoli, najlepiej cannellini (ugotowanej lub z puszki)
1 bagietka
sól i pieprz

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy.Dodać cebulę, marchew i selera. Smażyć 5 - 6 minut. Wrzucić fasolę, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Bagietkę pokroić na ukośnie kromki, rozłożyć na blasze, lekko posmarować oliwą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 5 minut. N grzanki nakładać przygotowana fasolę z warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz