piątek, 24 lutego 2012
RACUCHY Z JABŁKIEM
Pyszne i sycące śniadanie. W sam raz na taki dzień, gdy za oknem szaleje wiatr a deszcz bębni w parapet jak szalony. U mnie w towarzystwie kawy z mlekiem.
Wspaniale smakują także w wersji ze śliwką.
Składniki:
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru trzcinowego
1 jajko
250ml kefiru
1 jabłko
olej do smażenia
Wykonanie:
Jabłko obrać i pokroić w niewielką kostkę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać cukier. Rozbełtać jajko z kefirem. Połączyć suche składniki z mokrymi na jednolitą masę. Na koniec dodać jabłko i dokładnie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kojarza mi sie z dziecinstwem, moja Mama czesto nam takie robila. Do dzis mam do nich slabosc :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka zrobiłas:)
OdpowiedzUsuńMniam, wymarzone śniadanie:D
OdpowiedzUsuńsuper, chyba muszę wkrótce i u siebie racuchy zrobić:)
OdpowiedzUsuńNa racuchy z jabłkami idę zawsze do mamy, od robi świetne, więc sama ich jeszcze nie miałam okazji z próbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńa miałam dziś na racuszki apetyt! ale czasu zabrakło...
OdpowiedzUsuńDoskonałe racuszki :) Chyba muszę do nich wrócić, dawno ich nie robiłam..
OdpowiedzUsuń