piątek, 24 lutego 2012

RACUCHY Z JABŁKIEM


Pyszne i sycące śniadanie. W sam raz na taki dzień, gdy za oknem szaleje wiatr a deszcz bębni w parapet jak szalony. U mnie w towarzystwie kawy z mlekiem.
Wspaniale smakują także w wersji ze śliwką.

Składniki:

170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru trzcinowego
1 jajko
250ml kefiru
1 jabłko
olej do smażenia

Wykonanie:

Jabłko obrać i pokroić w niewielką kostkę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać cukier. Rozbełtać jajko z kefirem. Połączyć suche składniki z mokrymi na jednolitą masę. Na koniec dodać jabłko i dokładnie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Kojarza mi sie z dziecinstwem, moja Mama czesto nam takie robila. Do dzis mam do nich slabosc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wymarzone śniadanie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. super, chyba muszę wkrótce i u siebie racuchy zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na racuchy z jabłkami idę zawsze do mamy, od robi świetne, więc sama ich jeszcze nie miałam okazji z próbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a miałam dziś na racuszki apetyt! ale czasu zabrakło...

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonałe racuszki :) Chyba muszę do nich wrócić, dawno ich nie robiłam..

    OdpowiedzUsuń