poniedziałek, 12 marca 2012
CIASTECZKA KAWOWE Z ZARODKAMI PSZENNYMI
Smaczne i stosunkowo zdrowe (o ile to możliwe w przypadku słodkości) ciasteczka. Idealnie komponują się ze szklanką ciepłego mleka. Polecam dla kawoszy, którzy z różnych względów, tak jak ja muszą czasowo ograniczyć ilość wypijanej kawy.
Składniki:
150g mąki pszennej
25g zarodków pszennych
90g cukru trzcinowego
90g masła
1 jajko
0,5 łyżeczki pasty kawowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko oraz pastę kawową i dalej miksować. W innym naczyniu połączyć mąkę, zarodki pszenne, proszek do pieczenia i sól. Dodać suche składniki do mokrych i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć na jakiś czas do lodówki. Po około godzinie ciasto wałkować i wycinać ciasteczka. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zdrowe czy nie, na pewno sa pyszne (jak wszystko, co kawowe). Z radoscia porwalabym jedno. Albo lepiej szesc.
OdpowiedzUsuńw przypadku tych słodkości trzymajmy się opcji, że zdrowe :)
OdpowiedzUsuńz zarodków? o kurcze ciekawe.
OdpowiedzUsuńKolekcjonuje wszystkie przepisy z zarodkami pszennymi bo są najlepszym źródłem witaminy B12, ten też zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńA co to jest ta pasta kawowa? :)
OdpowiedzUsuń