poniedziałek, 12 marca 2012

CIASTECZKA KAWOWE Z ZARODKAMI PSZENNYMI



Smaczne i stosunkowo zdrowe (o ile to możliwe w przypadku słodkości) ciasteczka. Idealnie komponują się ze szklanką ciepłego mleka. Polecam dla kawoszy, którzy z różnych względów, tak jak ja muszą czasowo ograniczyć ilość wypijanej kawy.

Składniki:

150g mąki pszennej
25g zarodków pszennych
90g cukru trzcinowego
90g masła
1 jajko
0,5 łyżeczki pasty kawowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko oraz pastę kawową i dalej miksować. W innym naczyniu połączyć mąkę, zarodki pszenne, proszek do pieczenia i sól. Dodać suche składniki do mokrych i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć na jakiś czas do lodówki. Po około godzinie ciasto wałkować i wycinać ciasteczka. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10 minut.

5 komentarzy:

  1. Zdrowe czy nie, na pewno sa pyszne (jak wszystko, co kawowe). Z radoscia porwalabym jedno. Albo lepiej szesc.

    OdpowiedzUsuń
  2. w przypadku tych słodkości trzymajmy się opcji, że zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z zarodków? o kurcze ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolekcjonuje wszystkie przepisy z zarodkami pszennymi bo są najlepszym źródłem witaminy B12, ten też zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A co to jest ta pasta kawowa? :)

    OdpowiedzUsuń