czwartek, 15 marca 2012

NAJLEPSZA JAJECZNICA ŚWIATA WG. "THE TIMES"


Tak, tak to właśnie jajecznicę według przepisu kulinarnego samouka z Australii - Billa Grangera, "The Times" wyróżnił jako najlepszą na świecie. Wypróbowałam ten przepis i owszem jest dobra, bardzo delikatna w smaku, idealna dla dziecka (przynajmniej mojego), ale moją faworytką nadal pozostanie jajecznica na świeżych pomidorach z oregano.

Składniki:

4 jajka (dobrej jakości)
6 łyżek śmietany
20g masła
sól morska

Wykonanie:

Na patelni ( z powłoką nieprzywierającą) roztopić masło. Jajka roztrzepać ze śmietaną i posolić. Mieszaninę wylać na patelnię i poczekać, aż spód lekko się zetnie i dopiero wtedy bardzo delikatnie zawijać, składać jajecznicą, nie bełtać intensywnie.

10 komentarzy:

  1. A wiesz, ze ja tez ostatnio serwowalam jejecznice z pomidorami? uwielbiam... Twoja wyglada pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś jajecznicowo :) Muszę kiedyś wypróbować tą najlepszą jajecznicę świata, bo prezentuje się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe... nie sądziłam, że prowadzi się ranking jajecznic :D ale skoro ta jest najlepsza to trzeba wypróbować :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś wersję z mlekiem i też wyszła delikatna, ale śmietana jakoś nie przyszła mi do głowy, trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. też robiłem z mlekiem tylko, muszę to sprawdzić

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za komentarze.
    Co do mleka, to Bill poleca jego dodatek w wersji codziennej, a śmietany w wersji specjalnej:)
    Pozdrawiam wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  7. może i jest dobre ale z bitą śmietaną nie polecam. Wersji normalnej nie próbowałem xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka roztrzepać ze śmietaną, nie ubić :)

      Usuń
  8. jaka smietana kawasna czy 36 ?

    OdpowiedzUsuń