czwartek, 15 marca 2012
NAJLEPSZA JAJECZNICA ŚWIATA WG. "THE TIMES"
Tak, tak to właśnie jajecznicę według przepisu kulinarnego samouka z Australii - Billa Grangera, "The Times" wyróżnił jako najlepszą na świecie. Wypróbowałam ten przepis i owszem jest dobra, bardzo delikatna w smaku, idealna dla dziecka (przynajmniej mojego), ale moją faworytką nadal pozostanie jajecznica na świeżych pomidorach z oregano.
Składniki:
4 jajka (dobrej jakości)
6 łyżek śmietany
20g masła
sól morska
Wykonanie:
Na patelni ( z powłoką nieprzywierającą) roztopić masło. Jajka roztrzepać ze śmietaną i posolić. Mieszaninę wylać na patelnię i poczekać, aż spód lekko się zetnie i dopiero wtedy bardzo delikatnie zawijać, składać jajecznicą, nie bełtać intensywnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
głod mnie dopadł :P
OdpowiedzUsuńA wiesz, ze ja tez ostatnio serwowalam jejecznice z pomidorami? uwielbiam... Twoja wyglada pysznie.
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś jajecznicowo :) Muszę kiedyś wypróbować tą najlepszą jajecznicę świata, bo prezentuje się bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńciekawe... nie sądziłam, że prowadzi się ranking jajecznic :D ale skoro ta jest najlepsza to trzeba wypróbować :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś wersję z mlekiem i też wyszła delikatna, ale śmietana jakoś nie przyszła mi do głowy, trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńteż robiłem z mlekiem tylko, muszę to sprawdzić
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze.
OdpowiedzUsuńCo do mleka, to Bill poleca jego dodatek w wersji codziennej, a śmietany w wersji specjalnej:)
Pozdrawiam wszystkich!
może i jest dobre ale z bitą śmietaną nie polecam. Wersji normalnej nie próbowałem xD
OdpowiedzUsuńJajka roztrzepać ze śmietaną, nie ubić :)
Usuńjaka smietana kawasna czy 36 ?
OdpowiedzUsuń