Ciasto tres leches, czyli trzy mleka to ulubione w Meksyku ciasto przypominające pudding. Swoją nazwę wzięło stąd, że do jego przygotowania używa się trzech rodzajów mleka. Przepis pochodzi z książki "Kuchnie świata" wydanej przez National Geographic.
Polecam, szczególnie dla lubiących słodkie i mokre ciasta.
Składniki:
125g tłuszczu roślinnego (ja użyłam masła)
280g mąki
375g cukru (ja zredukowałam do 200g)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250ml mleka
2 łyżeczki esencji waniliowej
250ml śmietany kremówki
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki ciemnego rumu
Wykonanie:
Tłuszcz utrzeć w robocie, powoli dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku. Ucierać do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia oraz dodać 1/2 łyżeczki soli. W małej misce roztrzepać mleko z 1 łyżeczka esencji waniliowej. Jedną trzecią wlać do masy z tłuszczem i ucierać aż dobrze się połączą. Następnie wsypać jedną trzecią mąki i wymieszać mikserem. Powtórzyć te czynności jeszcze dwukrotnie. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23x30 wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagranym do 180C przez około 35 minut (zrobić test z suchym patyczkiem). Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie w dużej misce roztrzepać śmietanę, oba rodzaje mleka skondensowanego, rum i pozostałą łyżeczkę esencji waniliowej. Zimne ciasto ponakłuwać widelcem na całej powierzchni, a następnie polać cienką warstwą sosu śmietanowo - mlecznego. Odczekać, aż ciasto wchłonie sos i ponownie polać sosem. Powtarzać tę czynność aż do wyczerpania sosu ( ja nie wykorzystałam całego). Ciasto przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Kusi mnie od dluzszego czasu, bede musiala w koncu zrobic. Wyglada na bardzo wilgotne, a takie ciasta uwielbiam!
OdpowiedzUsuńtez od dawna mam na nie ochotę, bardzo jestem go ciekawa, musi być niezwykłe
OdpowiedzUsuńo, ciekawy bardzo przepis.
OdpowiedzUsuńmeksykańskie ciasto... no, nowość jak dla mnie xd region ten znam głównie z dań wytrawnych i bardzo pikantnych.
bardzo ciekawie się prezentuje
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)
Zrobiłam, z małymi zmianami ale jest. Choć cukru dałam 300-250 g i okazało się byż za dużo :(
OdpowiedzUsuń