środa, 11 kwietnia 2012

ROSTI - PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I DYNI


Przepis na rosti znalazłam w książce Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło pt. "Przemytnicy na wakacjach" i bardzo mi się spodobał. Myślałam jednak, że z jego realizacją będę musiała poczekać do jesieni, a tu niespodzianka... Natknęłam się w pewnym sklepie na piękny kawałek dyni makaronowej i oto pyszne placuszki pojawiły się na naszym stole. W towarzystwie sosu jogurtowo koperkowego.

Składniki:

2 średnie ziemniaki
około 150g dyni
2 czubate łyżki startego sera twardego (użyłam litewskiego Dziugasa)
2 łyżki mąki z ciecierzycy
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki i dynię zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć i wymieszać z serem, mąką z ciecierzycy, solą oraz pieprzem. Z masy uformować kulki, a z nich cienkie placki. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdy posmarować oliwą z oliwek. Piec w piekarniku na grzanym do 190C, aż do uzyskania złocistobrązowego koloru.

8 komentarzy:

  1. kolor mają rewelacyjny, takie dobrze przypieczone muszą być najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie okrąglutkie fajne;)
    warto usunąc weryfikację obrazkową...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa wersja Rösti. Dotychczas znałam nieco inną - podstawową, z ziemniaków. Dodatek dyni i mąki z ciecierzycy jest na pewno wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie one równiutko okrąglutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem fanką placuszków warzywnych.
    a te Twoje mnie się bardzo spodobały ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja poproszę o talerzyk takich placuszków;)

    OdpowiedzUsuń