wtorek, 10 lipca 2012

CRANACHAN

Cranachan to tradycyjny szkocki deser. Zwykle w składa się z bitej śmietany, owoców, miodu, whisky i płatków owsianych.
Moja wersja tego deseru była inspirowana przepisem Jamiego Olivera. Nie zawiera whisky, gdyż przygotowywałam ją dla siebie, a ostatnio nie mogę korzystać z żadnych trunków. Bardzo polecam!

Składniki:

50g płatków owsianych
25g masła
2 łyżeczki miodu
2 ciastka digestive
100ml śmietany
70ml jogurtu naturalnego
3 łyżeczki brązowego cukru
150g jagód
1 brzoskwinia

Wykonanie:

Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i płatki owsiane. Smażyć do momentu, kiedy płatki staną się rumiane i chrupiące. Do tak przygotowanych płatków dodać pokruszone ciastka i wymieszać. W rondelku przez kilka minut gotować jagody z 1 łyżeczką cukru. Do jeszcze ciepłych jagód dodać drobno pokrojoną brzoskwinię i zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z resztą cukru i połączyć z jogurtem naturalnym. W pucharkach lub szklaneczkach układać warstwami najpierw owoce, masę śmietanową i na koniec płatki owsiane.

4 komentarze: