środa, 25 lipca 2012
KOKOSOWE BUŁECZKIZ WIŚNIAMI
"Ciotka bez słowa nałożyła do miseczki gorących, szklistych wiśni. Dała też Idzie wielki kubek herbaty z wiśniowym sokiem. I uzupełniła to wszystko pulchną bułeczką z wiśniami - rumianą, chrupiącą i jeszcze ciepłą".
Czytając te słowa jako dziecko marzyłam, aby być na miejscu Idy i skosztować tych pyszności. W dzieciństwie jednak nie dane mi było spróbować bułeczek z wiśniami, więc kiedy teraz przypomniałam sobie o nich, postanowiłam sama sobie je upiec. Wyszły pyszne i wraz z jagodziankami będą należały do moich ulubionych drożdżówek.
Składniki:
250g mąki
1 łyżeczka drożdży suszonych
50g cukru
1 jajko
1 żółtko jaja
40g stopionego masła
100ml mleka kokosowego
1 łyżka wiórków kokosowych
szczypta soli
Nadzienie: 200g wydrylowanych wiśni, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki(oprócz ty na nadzienie) połączyć i zagnieść ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Składniki na nadzienie połączyć razem. Po wyrośnięciu z ciasta odrywać równe kawałki, formować z nich placuszki, nakładać na środek nadzienie. Zlepiać brzegi i formować bułeczki. Bułeczki układać na blasze i zostawić jeszcze do wyrośnięcia. Na koniec smarować białkiem jaja i piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
z pewnością wyśmienite:)
OdpowiedzUsuńto jak bułeczki z dziecięcych marzeń :-)
OdpowiedzUsuńmmmmm bajka... i dobre do zmodyfikowania względem diety :D
OdpowiedzUsuńPołączenie wiśni i kokosu, mmmmm pyszności!
OdpowiedzUsuń