czwartek, 2 sierpnia 2012
MAKARON PENNE Z KURKAMI I CUKINIĄ
Zostałam obdarowana przez Dobrego Człowieka kurkami znalezionymi przez niego rankiem w lesie oraz świeżą natką pietruszki prosto z ogródka. W lodówce miałam jeszcze śmietanę, a w koszyku czekała na swoją kolej cukinia. Tym sposobem powstał pyszny, letni obiad.
Dobremu Człowiekowi bardzo dziękuję :)
Składniki:
250g makaronu pełnoziarnistego penne
miseczka kurek
1 cukinia
2 - 3 łyżki śmietany
łyżka masła
pęczek natki pietruszki
biały pieprz
sól
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Kurki dokładnie umyć. Cukinię pokroić na niewielkie kawałki usuwając uprzednio środek. Masło rozpuścić na patelni i wrzucić kurki, a po krótkim czasie również cukinię. Smażyć do momentu, aż grzyby i cukinia będą miękkie, ale jędrne (nie za długo). Pod koniec dodać śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Zdjąć z palnika. Połączyć z makaronem i drobno posiekaną natką.
Polecam również przepisy na zapiekanki z makaronem WINIARY
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kusząca propozycja. :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, lekkie i smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńtak smacznie to wygląda :) a miałam dziś kupić kurki i zapomniałam:(
OdpowiedzUsuń