niedziela, 22 lipca 2012

QUENELLES


Przepis na quenelles zaczerpnęłam z Kulinarnego Atlasu Świata, z działu o kuchni francuskiej. Zrobiłam na śniadanie. Smakowało bardzo dobrze. Jednak co to takiego, te quenelles? Poszperałam w necie i muszę stwierdzić, że nazwa quenelles średnio pasuje do tej potrawy, gdyż nazwą quenelles określa się rodzaj klusek robionych z rozdrobnionej ryby lub mięsa lub też owalnie formowane za pomocą łyżek musy, lody i inne tego typu desery.

Składniki:

5 łyżek mleka
100g masła
150g kaszy manny
120g cukru
2 jajka
1 łyżka mąki
jagody

na sos: 25ml mleka, 25ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka miodu, 4 nitki szafranu

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem wymieszać mleko, cukier i pokrojone masło i podgrzewać do momentu, aż masło się rozpuści. Wsypać kaszę i podgrzewać przez 5 minut cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i ostudzić. Następnie wbić jajka dodać mąkę i dobrze wymieszać. Brać niewielkie ilości masy i toczyć z nich wałeczki. Wrzucać na gotującą się wodę o po wypłynięciu na wierzch wyjmować łyżką cedzakową. W celu przygotowania sosu podgrzać przez 5 minut mleko, śmietankę, miód i nitki szafranu. Sosprzecedzić i zalać nim quenelles. Całość posypać jagodami.

3 komentarze:

  1. bardzo pyszne kluseczki! mniaaam ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być naprawdę smaczne, z jagodami - pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszly mi surowe w srodku :( ciasto było bardzo rzadkie wiec dalam wiecej mąki,duuuzo wiecej, by mozna bylo z tego kluseczki zrolowac, szkoda bo wygladaja slicznie na zdjeciu :)

    OdpowiedzUsuń