To ciasto jest maksymalnie jagodowe, tak więc jeżeli ktoś jest wielbicielem jagód tak jak ja, to z pewnością będzie mu smakowało.
Mój numer dwa wśród jagodowych wypieków, zaraz po niezastąpionych jagodziankach.
Z przepisu Billa Grangera.
Składniki:
500g mąki
60g cukru pudru
szczypta soli
350g zimnego masła
130ml kwaśnej śmietany
500g jagód
115g cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 rozbełtane żółtka
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodać masło pokrojone w kosteczkę i ugniatać wraz z mąką, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Wlać śmietanę i wymieszać. Z ciasta zrobić kulę, podzielić na pół i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć połówkę ciasta, rozwałkować na grubość około 4mm i wyłożyć nim formę o średnicy 23cm. Włożyć do zamrażalnika na minimum 15 minut (ja wstawiłam na godzinę). W celu przygotowania nadzienia należy wymieszać jagody z cukrem, sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą. Wyjąć formę z ciastem z zamrażalki i wypełnić ją nadzieniem jagodowym. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem i na wierzchu ułożyć drugą część ciasta uprzednio rozwałkowaną. Skleić brzegi. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Zrobić kilka nacięć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170C i piec jeszcze około 35 minut.
Nigdy nie robiłąm tego typowego blueberry czy nawet apple pie. A wygląda świetnie i na pewno tak samo dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńPycha!.
OdpowiedzUsuńChcę ją;)
mniam mniam mniam :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńMarzyłam o takim cieście :)
OdpowiedzUsuńWiecej owocow niz ciasta - tak lubie najbardziej!
OdpowiedzUsuń