niedziela, 9 grudnia 2012

NAPÓJ HIBISKUSOWY


Niestety dalej chora, a leczę się między innymi tym cudownym napojem.
Z przepisu znalezionego w książce Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłły pt. "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy"

Składniki:

1/2 szklanki suszonych kwiatów hibiskusa
400g mrożonych malin
5 łyżek cukru trzcinowego
1 pomarańcza
1l wody

Wykonanie:

Kwiaty hibiskusa gotować w ok. 1l wody przez 5 minut. Maliny wymieszać z cukrem i szklanką wody. Dusić w garnku na małym ogniu przez około 10 minut. Przetrzeć przez sitko w celu uzyskania gęstego syropu, bez pestek. Przecedzony napar hibiskusowy wymieszać z syropem malinowym o pokrojoną w plastry pomarańczą (ja wymieszałam z samym sokiem).




1 komentarz:

  1. bardzo lubię takie aromatyczne napoje, dobre na gorąco i zimno!

    OdpowiedzUsuń