środa, 9 stycznia 2013

MEKSYKAŃSKIE CIASTECZKA WESELNE


Często serwowane przy specjalnych okazjach. Zawierają najbardziej cenione dawniej składniki, czyli orzechy, cukier i masło. Gdybym to ja miała nadać im nazwę byłyby to ZIMOWE CIASTECZKA.
Przepis pochodzi z książki pt. "Kuchnie świata" wydanej przez National Geographic.

Składniki:

125g masła
125g twardego tłuszczu roślinnego
250g cukru pudru
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
315g mąki
75g mielonych orzechów włoskich lub pekan (użyłam pekan)
sól

Wykonanie:

Masło i tłuszcz roślinny włożyć do miski robota i utrzeć na puszysty krem. Dodać 140g cukru pudru, skórkę i sok z pomarańczy. Ubijać, aż składniki się połączą. W innej misce połączyć mąkę, orzechy i 1/4 łyżeczki soli. Dodawać po jednej łyżce do masy maślanej i ucierać, aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki o średnicy około 2cm, układać na blasze i lekko spłaszczać. Zachować odległość około 2,5cm między ciasteczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 165C przez około 10 - 15 minut. W tym czasie pozostały cukier puder wysypać do płaskiej miski. Ciastka po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze. Odstawiać do wystygnięcia i ponownie obtaczać w cukrze. Nadmiar strząsnąć i podawać.

5 komentarzy: