czwartek, 15 sierpnia 2013

BISZKOPCIKI Z RICOTTĄ I BORÓWKAMI




Wspominałam o nich w ostatnim wpisie. Wyszły pyszne, ale jeżeli ktoś nie przepada za specyficznym smakiem ricotty, niech użyje twarogu sernikowego. Borówki amerykańskie można zastąpić jagodami, ja następnym razem z pewnością tak zrobię.

Składniki:

na biszkopt: 180g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 4 jajka, 100g cukru, 30g masła, 80ml wrzątku

200g ricotty
3 łyżki cukru pudru
100g borówek amerykańskich

Wykonanie:

W dużej misie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i skrobię kukurydzianą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć z suchymi składnikami. Na koniec dodać masło rozpuszczone we wrzątki i całość dobrze wymieszać. Kwadratową, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę biszkoptową. Warstwa nie może być zbyt gruba (jak na roladę). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut. Po upieczeniu zostawić aż do całkowitego wystygnięcia. Z gotowego biszkopta wycinać foremką kółka. Ser risotta wymieszać z cukrem pudrem, a następnie dodać borówki. Kółka z biszkopta rozcinać na pół, na jedną część nakładać masę z ricotty i przykrywać drugą częścią.


1 komentarz:

  1. Świetny deser!
    Zapraszamy do udziału w konkursie: http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/

    OdpowiedzUsuń