środa, 18 września 2013

CIASTKA Z KAWĄ ZBOŻOWĄ I SŁONECZNIKIEM




Przepyszne. Piekłam je przez trzy dni z rzędu, tak szybko znikały. Smakowały zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Polecam.
Z podanej ilości wychodzi jedna blacha, czyli około 16 ciastek.

Składniki:

130g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kawy zbożowej (Inka)
100g cukru trzcinowego
1 jajko
70g miękkiego masła
100g podprażonych ziaren słonecznika.

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać kawę zbożową. W robocie utrzeć masło z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać. Dodać suche składniki i wymieszać. Na koniec dodać ziarno słonecznika i jeszcze raz wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać nieduże kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na blasze i leciutko spłaszczać ( rozleją się w trakcie pieczenia). Zachować duże odstępy między ciasteczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10 - 15 minut.




Przepis autorski.

6 komentarzy:

  1. wygladaja swietnie :) uwielbiam kawe zbozowa, słonecznik tez wiec na pewno bym je polubila

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam szczerze, że nigdy jeszcze nie piekłam z kawą zbożową :) Zapamiętam to sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale śliczny obrus!!! i ciasteczka bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio piekłam ciasto z kawą zbożową- teraz czas na wypróbowanie tych ciasteczek :)
    A obrus naprawdę uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zamiast slonecznika mozna dodac np sezam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać co się chce - sezam, pestki dyni, ale mi najbardziej smakują ze słonecznikiem :)

      Usuń