środa, 25 września 2013

MAC&CHEESE Z BROKUŁAMI





Składniki:

250g makaronu
1 nieduży brokuł
200g sera cheddar
1 jajko
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
200ml mleka
1 łyżka musztardy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Brokuł podzielić na różyczki, umyć i zblanszować we wrzątku. W rondelku rozpuścić masło i oprószyć mąką. Podgrzewać przez kilka minut ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać mleko i musztardę. Cały czas mieszać, aby nie utworzyły się grudki i gotować przez 5 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Dodać starty ser (część sera odłożyć do posypania wierzchu zapiekanki) i ponownie wymieszać. Całość razem z brokułami dodać do makaronu i znów wymieszać. Masę przełożyć do foremki do zapiekania. Wierzch posypać pozostałym serem.





3 komentarze:

  1. apetycznie ;) zbieram się od jakiegoś czasu do przygotowania makaronu z serem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nooo to ja już wiem jak wykorzystam brokuła :D

    OdpowiedzUsuń