czwartek, 3 października 2013

RISOTTO Z CUKINIĄ I POMIDORKAMI





Składniki:

200g ryżu arborio
1 cebula
1 nieduża cukinia
200g małych pomidorków
60g startego parmezanu
bulion warzywny
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Wykonanie:

W dużym rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej uprzednio drobno pokrojoną cebulę, aż zmięknie. Dodać pokrojoną w ćwiartki i pozbawioną nasionek cukinię. Smażyć przez około 2 minuty. Wsypać ryż, zmniejszyć ogień i smażyć minutę mieszając, aby ryż pokrył się tłuszczem. Wlać chochlę bulionu, a gdy zostanie prawie wchłonięta, wlać następną. Czynność powtarzać. Po około 20 minutach, gdy ryż nabierze kremowej konsystencji i będzie prawie miękki, risotto zdjąć z ognia, dosypać parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na 5 minut przed końcem dorzucić przekrojone na pół pomidorki. Wymieszać i od razu podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz