poniedziałek, 7 października 2013
ZUPA KREM Z CUKINI Z KLUSECZKAMI Z BRYNDZY
Składniki:
1 duża cukinia
5 niedużych ziemniaków
1 mała cebula
1l bulionu warzywnego
oliwa
sól i pieprz
200g bryndzy
1 jajko
4 łyżki mąki
3 łyżki posiekanego, drobnego szczypiorku
Wykonanie:
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na cztery części, pozbawić pestek i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić na talarki. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać ziemniaki, a po chwili cukinię i krótko smażyć. Wlać bulion i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Przestudzić i zmiksować.
Bryndzę, jajko i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać szczypiorek. Z masy formować niewielkie kuleczki i gotować w osolonej wodzie 3 - 4 minuty. Podawać z zupą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
intrygujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńtestuje właśnie i czekam na efekt końcowy :D
OdpowiedzUsuń