piątek, 29 listopada 2013

NUDLE Z TOFU I ZIELONĄ FASOLKĄ




Składniki:

370g nudli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka sosy rybnego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2cm kawałek imbiru (obrany i starty)
200g zielonej fasolki
300g tofu pokrojonego w kostkę
olej

Wykonanie:

Nudle ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłożyć. W tym czasie wymieszać razem sos sojowy, sok z limonki, sos rybny i cukier. W woku lub na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać imbir oraz fasolkę i smażyć przez 2 minuty. Dodać kostki tofu i podsmażać, aż stanie się złocisty. Na koniec dodać mieszaninę z sosem sojowym i gotować minutę lub do momentu, aż się delikatnie zredukuje. Zdjąć z palnika i wmieszać nudle. Podawać.



Przepis pochodzi z książki Billa Grangera pt. "Bill cooks for kids".

1 komentarz: