wtorek, 3 grudnia 2013

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ





Składniki:

Spód: 300g ciasteczek owsianych w czekoladzie, 125g masła

120g posiekanej białej czekolady
130g jogurtu naturalnego
2 jajka
400g serka waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego

polewa: 70g białej czekolady, 2 łyżki śmietany kremówki


Wykonanie:

Ciastka rozdrabniamy w malakserze, dodajemy stopione masło i mieszamy razem. Dno tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia wykładamy masą ciasteczkową i ugniatamy wierzch. Pieczemy 5 minut w 170 i studzimy.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z odrobiną jogurtu. Po lekkim przestudzeniu mieszamy z resztą jogurtu, a następnie z serkiem waniliowym, ubitymi jajkami i łyżką budyniu. Masę przelewamy na wcześniej podpieczony spód z ciasteczek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C na około 50 minut. Kiedy sernik wystygnie polewamy go polewą z białej czekolady (topimy czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej).




Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" nr 12, 2013 z moimi zmianami.




4 komentarze: