czwartek, 30 stycznia 2014

GINGER AND RICE MILK CHAI





Składniki:

350ml wody
120ml mleka ryżowego
8 ziarenek kardamonu lekko rozgniecionych
kawałek kory cynamonu
3 cienkie kawałki świeżego imbiru
1 torebka czarnej herbaty
miód w ilości dowolnej

Wykonanie:

W rondelku umieścić wodę, mleko ryżowe, cynamon, kardamon i imbir. Podgrzewamy, a kiedy zacznie wrzeć gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut. Zdjąć a ognia i umieścić torebkę herbaty na około 1 minutę. Przelać do dużej szklanki i ewentualnie dosłodzić miodem.





Źródło przepisu - książka Anjum Anand pt. "Eat right for your body type".

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawa opcja :) myślisz że esencji herbacianej z imbryczka można dolać zamiast wrzucać torbiszcze???

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie , na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń