poniedziałek, 27 stycznia 2014

MARCEPANOWE CIASTECZKA




Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
130g masy marcepanowej
90g masła o temperaturze pokojowej
60g drobnego cukru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (pominęłam)

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować spore odstępy). Kulki spłaszczać widelcem wyciskając jednocześnie wzorek w kratkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 12 - 14 minut, aż będą złociste. Wystudzić na kratce. Z podanej porcji wychodzi 40 ciasteczek.



Źródło przepisu - książka Doroty Świątkowskiej pt. "Moje wypieki i desery".

4 komentarze: