piątek, 24 stycznia 2014
KURCZAK NA OSTRO Z PAPRYKAMI
Pollo chilindron - potrawa z Aragonii.
Składniki:
1 nieduży kurczak podzielony na części (ja użyłam samych pałek)
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki pokrojonej szynki serrano
1 duża cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
3 czerwone papryki pozbawione nasion i pokrojone
450g sparzonych i posiekanych pomidorów (użyłam z puszki)
2 liście laurowe
2 goździki
1 mała laska cynamonu
2 suszone chili pozbawione nasion i posiekane
Wykonanie:
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej części kurczaka przez około 5 minut. Wyjmujemy kurczaka i odkładamy go na bok, a do rondla wkaładamy szynkę serrano, cebulę, czosnek i paprykę. Smażymy około 10 minut regularnie mieszając, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pomidory, liście laurowe, goździki, cynamon i chili. Zagotowujemy i wkładamy z powrotem kurczaka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 50 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kawałkami pszennego chleba do nabierania sosu.
Przepis pochodzi z książki E. Luard pt. "Kuchnia hiszpańska i portugalska".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny, mojemu mężowi by smakował:D
OdpowiedzUsuń