środa, 22 stycznia 2014

STRUFFOLI




Podobno Włosi zajadają się tym przysmakiem w okresie Bożego Narodzenia. Cóż, mi wszystko co jest smażone na głębokim tłuszczu kojarzy się nieodłącznie z karnawałem.

Składniki:

6 jajek
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy
450 - 500g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny

olej do głębokiego smażenia
miód
kolorowa posypka

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem, skórką z cytryny i oliwą, aż się spienią. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto - ma być gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 10 w miarę równych części z każdej utoczyć walec o grubości około 1,5cm. Z walca odcinać kawałki (jak na kopytka), a z nich toczyć niewielkie kuleczki i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysypaną semoliną. Gotowe kulki smażyć partiami na rozgrzanym oleju, aż wypłyną i będą zrumienione. Usmażone kuleczki umieszczać w naczyniu z płynnym miodem. Obtaczać je w miodzie i posypywać kolorowymi kuleczkami.



Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Nigellissima".

7 komentarzy:

  1. Wyglądają przeuroczo! Smakują pewnie pysznie! Nie dziwne, że się zajadają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ten karnawał, tyle przepisów na pyszne słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  3. ALe to wygląda smakowicie...pewnie gdybym zaczęła jeść to bym nie mogła skończyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sama słodycz :) a dużo tego miodu zużyłaś???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duużo mniej niż proponuje Nigella. Robiłam z połowy porcji i zużyłam nieduży słoiczek.

      Usuń
  5. och, ale bym chciała je u mnie teraz!

    OdpowiedzUsuń