piątek, 10 stycznia 2014
MAKARON PO SINGAPURSKU
Składniki:
250g makaronu ryżowego
200g krewetek
3 jajka lekko roztrzepane
1/2 kapusty pekińskiej poszatkowanej
1 cebula drobno pokrojona
60ml bulionu warzywnego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka curry w proszku
5cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce
dymka ze szczypiorem do posypania
Wykonanie:
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W celu przygotowania sosu zmieszać bulion warzywny, sos sojowy i cukier. Odstawić. Rozgrzać wok lub dużą patelnię i wlać łyżkę stołową oleju. Kiedy olej będzie gorący wlać jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 2-3 minuty, delikatnie mieszając, po czym zdjąć z patelni/woka. Rozgrzać kolejną łyżkę oleju i smażyć na niej krewetki przez 2 minuty. Zdjąć z ognia. Ponownie rozgrzać olej i przez 1 minutę smażyć cebulę, imbir i curry. Dodać kapustę i smażyć,aż zwiotczeje. Do woka dodać sos,makaron, jajka i krewetki. Podgrzewać przez 1 - 2 minuty. Podawać posypane dymką.
Przepis pochodzi z książki Billa Grangera pt. "Najlepsze dania Billa" z moimi zmianami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda tak że chciałabym na kolację:-)
OdpowiedzUsuńjutro zrobię!!! mam pytanie, czy jajka maja mieć konsystencje jajecznicy mocno ściętej czy jakąś inną???
OdpowiedzUsuńWiewiórko, Bill nie pisze nic na temat konsystencji jajek, ale po 2 - 3 minutach smażenia raczej będą dość ścięte - zrób takie, jakie tobie będą odpowiadały najbardziej :)
UsuńA, i w oryginalnym przepisie jest zwykła kapusta, mi lepiej pasowała pekińska
zrobiłam :) choć nie wyszedł tak ładny jak u Ciebie bardzo mi smakował :) dzięki :)
Usuńsmak najważniejszy :)
Usuń