piątek, 10 stycznia 2014

MAKARON PO SINGAPURSKU




Składniki:

250g makaronu ryżowego
200g krewetek
3 jajka lekko roztrzepane
1/2 kapusty pekińskiej poszatkowanej
1 cebula drobno pokrojona
60ml bulionu warzywnego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka curry w proszku
5cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce
dymka ze szczypiorem do posypania

Wykonanie:

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W celu przygotowania sosu zmieszać bulion warzywny, sos sojowy i cukier. Odstawić. Rozgrzać wok lub dużą patelnię i wlać łyżkę stołową oleju. Kiedy olej będzie gorący wlać jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 2-3 minuty, delikatnie mieszając, po czym zdjąć z patelni/woka. Rozgrzać kolejną łyżkę oleju i smażyć na niej krewetki przez 2 minuty. Zdjąć z ognia. Ponownie rozgrzać olej i przez 1 minutę smażyć cebulę, imbir i curry. Dodać kapustę i smażyć,aż zwiotczeje. Do woka dodać sos,makaron, jajka i krewetki. Podgrzewać przez 1 - 2 minuty. Podawać posypane dymką.



Przepis pochodzi z książki Billa Grangera pt. "Najlepsze dania Billa" z moimi zmianami.

5 komentarzy:

  1. Wygląda tak że chciałabym na kolację:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro zrobię!!! mam pytanie, czy jajka maja mieć konsystencje jajecznicy mocno ściętej czy jakąś inną???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewiórko, Bill nie pisze nic na temat konsystencji jajek, ale po 2 - 3 minutach smażenia raczej będą dość ścięte - zrób takie, jakie tobie będą odpowiadały najbardziej :)
      A, i w oryginalnym przepisie jest zwykła kapusta, mi lepiej pasowała pekińska

      Usuń
    2. zrobiłam :) choć nie wyszedł tak ładny jak u Ciebie bardzo mi smakował :) dzięki :)

      Usuń
    3. smak najważniejszy :)

      Usuń