wtorek, 4 lutego 2014

MAKARON Z SOSEM SEROWYM I ZIELONYMI WARZYWAMI





Składniki:

400g makaronu
1 brokuł
1 cukinia
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
200ml śmietany 12%
200g sera roquefort
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. W tym czasie do gotującej się wody wrzucić brokuła podzielonego na różyczki oraz cukinię pokrojoną w półplasterki. Gotować 3-4 minuty, aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, zanim zbrązowieje wlać śmietanę i dodać pokruszony ser. Gotować sos mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Dodać odcedzone warzywa i makaron.




Źródło przepisu - magazyn KUCHNIA 02-2014 - dodatek o makaronach.

2 komentarze: