piątek, 28 sierpnia 2015

CYTRYNOWE CIASTO KUKURYDZIANE Z JAGODAMI




Składniki:

225g miękkiego masła
200g cukru
3 jajka
100g mąki
100g kaszy kukurydzianej
100g zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna (skórka i sok)
200g jagód lub borówek amerykańskich

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym jaku dokładnie mieszając. Dodać mąkę, zmielone migdały, kaszę kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz sok i skórkę z cytryny. Na koniec delikatnie wmieszać jagody lub borówki. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około godziny.



Źródło przepisu - książka Billa Grangera pt. "Najlepsze dania Billa".

4 komentarze:

  1. Idealne do maczania w mleku! Mniam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! Ja bym do tego napiła się herbatki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wybornie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy skład... pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń