środa, 30 czerwca 2010

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE



Przepis Macieja Szaciłło.

Składniki:

450g truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mascarpone
3/4 łyżeczki agaru
woda

Wykonanie:

Truskawki gotować z cukrem, aż staną się miękkie i puszczą sok, który następnie odcedzić - powinno uzyskać się około szklankę soku. 2/3 soku wymieszać z rozpuszczoną w odrobinie wody 1/4 łyżeczki agaru. Pozostały sok wymieszać mascarpone i rozpuszczonym w odrobinie wody pozostałym agarem. Do posmarowanych olejem foremek (ja użyłam silikonowych foremek do muffinów) wlewać najpierw galaretkę z samych truskawek, poczekać 2-3 minuty. Następnie wlewać galaretkę z mascarpone. Wstawić do lodówki na około godzinę. Z podanej ilości składników wyszło mi 5 galaretek.

1 komentarz: