czwartek, 8 lipca 2010

FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI




Inspirowałam się przepisem Bożeny Sikoń - 1000 karteczek.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
500 g truskawek
250 ml śmietany 30%
łyżka brązowego cukru
łyżka cukru pudru waniliowego
jajko

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwałkować dość cienko, przełożyć na blachę do pieczenia, podziurkować widelcem, posmarować roztrzepanym jajkiem i pociąć na prostokąty 3 na 10 (lub jak kto woli inne). Piec w temperaturze 200C przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170C i piec jeszcze 10 minut. Truskawki pokroić na plasterki i posypać brązowym cukrem. Śmietanę ubić z łyżką cukru waniliowego. Kiedy ciasto francuskie wystygnie, na połowę płatów nakładamy warstwę plasterków z truskawek, następnie na truskawki szprycujemy bitą śmietanę i przykrywamy pozostałymi płatami ciasta francuskiego.

3 komentarze: