poniedziałek, 20 września 2010

GRUSZKI W CZERWONYM WINIE

Miałam nadmiar gruszek i nadmiar wina więc...



Składniki:

4 gruszki
0.5l czerwonego wina
kilka ziaren kardamonu
kawałek cynamonu
kawałek świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
2 łyżki miodu
100g mascarpone
2 łyżki domowego cukru waniliowego
płatki migdałowe

Wykonanie:

Gruszki obrać i włożyć do garnka z winem, miodem, cynamonem,imbirem i kardamonem. Gotować około 30 minut. Po tym czasie gruszki wyjąć z wina i odłożyć do ostygnięcia.
Mascarpone utrzeć z cukrem i podawać razem z gruszkami i płatkami migdałowymi.

11 komentarzy:

  1. jaki one mają piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie podane! musi rozpływać się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to proste i jakie wykwintne. Ciekawa jestem, czy smak wina i przypraw wnika mocna w gruszkę?

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne! proste, a jaki efekt. A czy pijaną gruszkę można utopic w białym winie? Wiem, że kolor już nie ten, ale ja bardzo lubie smak białego wina...

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny deser. Aż się rozmarzyłam na myśl o nich...

    OdpowiedzUsuń
  6. Kingo, smak wina i przypraw był wyczuwalny w gruszkach (dla mnie odpowiednio mocno), jednak można pogotować dłużej i wtedy pewnie będzie bardziej intensywny.
    Kuchareczko, oczywiście, że można, tylko koloru niestety nie będzie. Ja także wolę białe od czerwonego, ale czerwone podobno zdrowsze.
    Pozostałym dziękuję za miłe słowa.

    OdpowiedzUsuń
  7. niesamowity kolor i fantastyczny pomysł na deser

    OdpowiedzUsuń
  8. nabraly pieknego kolorku:) deserek bardzo pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolor wymarzony na jesienny płaszcz. A deser kojarzy mi się z luksusem, jakoś tak.

    OdpowiedzUsuń