wtorek, 26 października 2010
BUŁKI Z MĄKI Z PESTEK DYNI
Bardzo lubię próbować nowych, często dla innych dość dziwnych produktów, a jeżeli dodatkowo mają spore walory zdrowotne to absolutnie nie przejdę obok nich obojętnie.
Ostatnio nabyłam mąkę z pestek dyni, miała taki piękny, zielony kolor. Jakiś czas leżała w szafce i w końcu się doczekała.
Składniki:
300g mąki pszennej
150g mąki z pestek dyni
saszetka suszonych drożdży
300 ml ciepłej wody
10 ml oliwy
10 ml maślanki
2 łyżki liofilizowanej, prażonej cebulki
łyżka soli
łyżeczka cukru
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyrabiać około 10 minut. Zostawić do wyrośnięcia. Potem ciasto przebić i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze i poczekać aż trochę wyrosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
z maki dyni... ciekawe, wygladaja bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńmmm wspaniałe dyniowo-jesienne klimaty
OdpowiedzUsuń