wtorek, 26 października 2010

BUŁKI Z MĄKI Z PESTEK DYNI



Bardzo lubię próbować nowych, często dla innych dość dziwnych produktów, a jeżeli dodatkowo mają spore walory zdrowotne to absolutnie nie przejdę obok nich obojętnie.
Ostatnio nabyłam mąkę z pestek dyni, miała taki piękny, zielony kolor. Jakiś czas leżała w szafce i w końcu się doczekała.

Składniki:

300g mąki pszennej
150g mąki z pestek dyni
saszetka suszonych drożdży
300 ml ciepłej wody
10 ml oliwy
10 ml maślanki
2 łyżki liofilizowanej, prażonej cebulki
łyżka soli
łyżeczka cukru

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyrabiać około 10 minut. Zostawić do wyrośnięcia. Potem ciasto przebić i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze i poczekać aż trochę wyrosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C.

2 komentarze: