piątek, 15 października 2010

LECZO



Przepisów na leczo jest chyba tyle, ile kucharzy. Ja robię zawsze z tego przepisu.

Składniki:

2 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 biała papryka
2 duże pomidory
3 spore cebule
300g kiełbasy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy(ewentualnie)

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w dość grube plastry i wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć około 2 minuty i przykryć. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na strąki. Do garnka z cebulą wsypać paprykę w proszku i paprykę surową. Wlać 5 łyżek wody i przykryć. W tym czasie pomidory obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Wrzucić do gotujących się warzyw. Całość gotować około 15 minut. Kiełbasę pokroić na plasterki, podsmażyć na patelni i dodać do bazy lecza. Doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie koncentratem pomidorowym.

9 komentarzy:

  1. ja uwielbiam leczo i tez mam swój sprawdzony przepis (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjjj tak leczo to jest coś bez czego lato i jesień obyć się nie mogą. Ja uwielbiam gotować leczo w wielkim garze, który i tak zawsze znika szybciej niż było założone. No i ja leczo zwykle jem z makaronem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. leczo...
    jesień to cyba najlepsza pora na to danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. leczo kojarzy mi się zawsze z latem. choć jesienią zawsze mile rozgrzewa po powrocie do domku;)

    OdpowiedzUsuń
  5. leczo i ja najbardziej lubię zjadac latem. ale w zasadzie to każda pora jest dobra na takie pyszności.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubie leczo, mniam:) a taka miseczke to bym opedzlowala szybciutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie pikantne zjadłabym od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie leczo to typowo jesienna potrawa.
    Dziękuję za komentarze i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam leczo, tylko ja jem w wersji bezmięsnej. Lubię jego gęstość i pikantność. Na jesień i zimę to jest potrawa idealna.

    OdpowiedzUsuń