piątek, 15 października 2010
LECZO
Przepisów na leczo jest chyba tyle, ile kucharzy. Ja robię zawsze z tego przepisu.
Składniki:
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 biała papryka
2 duże pomidory
3 spore cebule
300g kiełbasy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy(ewentualnie)
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w dość grube plastry i wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć około 2 minuty i przykryć. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na strąki. Do garnka z cebulą wsypać paprykę w proszku i paprykę surową. Wlać 5 łyżek wody i przykryć. W tym czasie pomidory obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Wrzucić do gotujących się warzyw. Całość gotować około 15 minut. Kiełbasę pokroić na plasterki, podsmażyć na patelni i dodać do bazy lecza. Doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie koncentratem pomidorowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ja uwielbiam leczo i tez mam swój sprawdzony przepis (:
OdpowiedzUsuńOjjjj tak leczo to jest coś bez czego lato i jesień obyć się nie mogą. Ja uwielbiam gotować leczo w wielkim garze, który i tak zawsze znika szybciej niż było założone. No i ja leczo zwykle jem z makaronem :D
OdpowiedzUsuńleczo...
OdpowiedzUsuńjesień to cyba najlepsza pora na to danie.
leczo kojarzy mi się zawsze z latem. choć jesienią zawsze mile rozgrzewa po powrocie do domku;)
OdpowiedzUsuńleczo i ja najbardziej lubię zjadac latem. ale w zasadzie to każda pora jest dobra na takie pyszności.. :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie leczo, mniam:) a taka miseczke to bym opedzlowala szybciutko:)
OdpowiedzUsuńtakie pikantne zjadłabym od razu :)
OdpowiedzUsuńDla mnie leczo to typowo jesienna potrawa.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze i pozdrawiam.
Uwielbiam leczo, tylko ja jem w wersji bezmięsnej. Lubię jego gęstość i pikantność. Na jesień i zimę to jest potrawa idealna.
OdpowiedzUsuń