piątek, 15 kwietnia 2011

PLACUSZKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Z SOSEM Z RUKOLI


Moja propozycja na piątkowy obiad. Kotleciki robiłam z głowy, ale wydaje mi się, że natknęłam się na coś podobnego w jednym z dodatków kulinarnych do Gazety Wyborczej.

Składniki:

6 średnik ziemniaków
4 średnie marchewki
3 łyżki pestek słonecznika
2 jajka
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki groszkowej (z cieciorki)
sól i pieprz do smaku

sos: opakowanie rukoli, mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego, sól.

Wykonanie:

Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odsączyć. Wymieszać z resztą składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować niewielkie placuszki i smażyć kilka minut na patelni na rozgrzanym oleju, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez 10 – 15 minut. W celu przygotowania sosu umieścić w blenderze ukolę i jogurt oraz odrobinę soli. Zmiksować.

7 komentarzy:

  1. Świetne te Twoje placuszki! Zwłaszcza sos bardzo mi się podoba!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne placuszki :)

    Za mną juz od dawna chodzą jakiś placki, powiedzmy.. hmm.. cukiniowe, albo cukiniowo-ziemniaczane.
    Albo zrobię te Twoje :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne warzywne kotleciki i ciekawy sosik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam je już jakiś czas temu (może to u mnie je widziałaś;) )- wyszły wyśmienite i takie lekko słodkawe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie placuszki ziemniaczane lubię z wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną:) ciekawi mnie ten sos z rukoli:) będę musiała spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. i ja najbardziej lubię z wędzonym łososiem :))

    OdpowiedzUsuń
  7. i nie tylko piątkowy.. pyszny obiad.

    OdpowiedzUsuń