piątek, 26 sierpnia 2011

MINI SERNICZKI Z MASCARPONE I MORELAMI




Uwielbiam morele, ale tylko w wypiekach. Świeże w ogóle mnie nie zachwycają. Z chęcią zajadam truskawki, borówki, brzoskwinie, śliwki, jabłka, w zasadzie to mogłabym tak jeszcze długo wyliczać, gdyż lubię prawie wszystkie owoce. ALe nie morele. Dla mnie są bez smaku i mają nieprzyjemną konsystencję. Za to po obróbe cieplnej nabierają charakteru i co najważniejsze zachowują swój piękny kolor.

Składniki:

150g mąki
100g zimnego masła
40g cukru
1 żółtko
kilka łyżek zimnej wody
szczypta soli

250g serka mascarpone
1 jajko
1 białko
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
morele
brązowy cukier

Wykonanie:

Z mąki, pokrojonego masła, cukru i żółtka szybko zagnieść ciasto dodając odpowiednią ilość zimnej wody. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Serek mascarpone połączyć z cukrem, jajkami i mąką ziemniaczaną na gładką i jednolita masę. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę na muffinki tworząc kubeczki z ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 280 C na około 10 minut. Wyjąć i lekko ostudzić. Napełnić masą z serka mascarpone. Na wierzchu każdego kłaść połówkę obranej moreli. Posypywać brązowym cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25 – 30 minut (najlepiej w obecności pary wodnej).

6 komentarzy:

  1. Jakie one urocze! I na pewno bardzo smaczne. Slodkosci w wersji mini zawsze mnie rozczulaja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Pięknie wyglądają :) Chętnie bym spróbowała, tym bardziej, że z moim ukochanym mascarpone...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. smak moreli zawsze kojarzył mi się z wakacjami.
    ich soczysty miąższ, cudowny kolor i ten specyficzny aromat..

    piękne serniczki. urzekają ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie słodkie! ślicznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń